Få en hygiejnisk hverdag – både privat og på arbejdet

Det er supervigtigt med god hygiejne, hvis man ønsker at holde sig sund og rask. Dårlig hygiejne resulterer i, at man bliver syg eller får smittet andre mennesker. Ingen af disse ting er ønsket, og derfor er personlig hygiejne noget, vi alle bør gå op i. Arbejder man med mad, andre mennesker eller lignende på sit arbejde, er det ekstra vigtigt. Her er man professionel, og man skal derfor også udføre sit arbejde professionelt – og dette gælder også i forbindelse med hygiejnen. Du kan i denne artikel få nogle gode råd til, hvordan du kan få en bedre hygiejne både i dit privatliv og på arbejdet.

Vask dine hænder – og vask dem tit

Det kan lyde åbenlyst og som en selvfølge, at man skal huske at vaske sine hænder i løbet af dagen, men alligevel får mange ikke vasket sine hænder nok gange. Dette er en af de største smittekanaler, når det gælder sygdom, og derfor er det yderst vigtigt. Når du skal lave mad, skal du vaske dine hænder før og under madlavningen. Derudover skal du vaske hænder, hver gang du håndterer en anden form for råvarer såsom æg, kød og den færdige mad. Du skal selvfølgelig også vaske dine hænder efter hvert toiletbesøg. Derudover skal hænderne vaskes, hver gang du har rørt ved et sår eller hostet. Der sidder nemlig masser af tarmbakterier og bakterier i svælget samt sår, som kan overføre forskellige former for sygdomme.

Hop håndvasken over og brug handsker

For at skåne sine hænder samt spare tid kan det i mange arbejdssituationer være nødvendigt at anvende engangshandsker. Dette gælder eksempelvis ved arbejdsopgaver som håndtering af fødevarer, madlavning, personpleje, rengøring, arbejde med kemiske stoffer og medicinhåndtering. Det kan også være nødvendigt med engangshandsker til brug på laboratorier. Når man anvender engangshandsker, er det vigtigt, at man ikke har lange negle, smykker eller armbåndsur på. Derudover skal handsken være helt tør, ubrugt, ren og hel, når den anvendes. Man skal heller ikke anvende den samme handske i længere tid ad gangen, men bør i stedet skifte handsker et par gange.

Hygiejne i forbindelse med tøjvask

Der findes også en del råd, som man bør tage til sig i forbindelse med tøjvask. Bakterier og virusser kan nemlig spredes gennem tøjvasken, og dette kan føre til infektioner. For at undgå dette bør du vaske hænder, hver gang du har håndteret snavsetøj. Håndklæder, sengelinned, vaskeklude og underbukser bør vaskes sammen ved 60 °C, mens skjorter, bukser og bluser bør vaskes for sig selv ved mindre grader. Når tøjet ligger i vasketøjskurven, bør det ikke være vådt eller lukket i en pose, da dette kan gøre det jordslået. Er der kommet opkast, fækalier, fnat, lus eller en anden form for smitsom sygdom med svampe, virus eller bakterier på tøjet, bør det vaskes med det samme for sig selv. Er dette ikke muligt, skal tøjet lægges i en lukket pose for sig selv, så det ikke spredes til det resterende tøj i vaskekurven. Dette er den mest ideelle måde at have en hygiejnisk tøjvask derhjemme.

 


Artiklen er udtryk for skribentens holdning og ikke redaktionelt indhold

Skriv et svar