Er økonomien stram?

Pengeseddel

Rigtigt mange mennesker kæmper med økonomien, og det er ofte ekstremt tabubelagt at have rod i økonomien. Det kan medføre en dybere forgældelse og en skamfølelse, som er helt uberettiget. Rod i økonomien behøver ikke stamme fra hverken ufornuft eller et for højt privatforbrug. Der kan være mange grunde til, at økonomien ikke spiller, og det er der ikke nogen grund til at være flov over.

Frustration ved skrivebordet

Er du registreret i RKI?

En RKI registrering er en offentlig registrering af din gæld til en kreditor, men gælden kan kun registreres, hvis ikke du overholder jeres aftale om betaling. En RKI registrering kan spænde ben for rigtigt mange ting i hverdagen, da du blandt andet vil få svært ved at optage yderligere lån hos andre kreditorer. Det skyldes, at de fleste kreditorer tjekker RKI registret, før de tager beslutning om, hvorvidt de vil låne dig penge.

Men der findes dog alligevel nogle kreditorer, som er indstillede på at give dig et RKI lån – det vil sige at låne dig penge trods en RKI registrering. Du bør dog altid overveje grundigt, hvorvidt det er en god idé at låne flere penge – særligt hvis du allerede er registreret i RKI.

Det bør kun være i absolutte nødstilfælde, at du optager yderligere lån. I stedet bør du fokusere på at få ryddet op i økonomien og finde ud af, hvor du kan sætte effektivt ind.

 budget

Hvordan får du ryddet op i din økonomi?

Start med at skabe dig et overblik over alle din faste udgifter og dine variable udgifter. Herefter skal du se på, hvor meget du gennemsnitligt får udbetalt hver måned.

Til de faste udgifter hører de poster, som ikke ændrer sig fra måned til måned, for eksempel husleje, forsikring og abonnementer. Til de variable udgifter hører forbrug (el, vand og varme), mad, gaver og andre poster, som svinger i beløb fra måned til måned.

Gå din konto igennem for samtlige posteringer, du har lavet det seneste år, så du ikke misser noget. Det kan endda være, at du derved finder ud af, at du betaler til noget, du slet ikke bruger, og som du har glemt.

Når du først har overblik over dit rådighedsbeløb, kan du meget nemmere se, hvor du skal sætte ind. Måske skal I flytte til noget billigere? Stoppe med at købe take-away? Eller tage cyklen noget oftere i stedet for bilen? 

Held og lykke med budgettet.

Skriv et svar